İki Renkli Un Kurabiyesi tarifi, klasik un kurabiyesinin iki farklı renkli hamur kullanılarak yapıldığı bir çeşididir. Bu tarif, hem göz alıcı hem de lezzetli kurabiyeler yapmayı sağlar. Yapımı zahmetli gibi görünse de aslında oldukça kolaydır. İki renkli hamurun avantajları kullanılarak istenilen şekillerde un kurabiyesi hazırlanabilir. Bu tarifte çiçek desenli un kurabiyesi yapacağız. İki renkli un kurabiyesi özellikle çocuklar tarafından çok sevilir ve misafirlere rahatlıkla sunulabilir. Çayın veya kahvenin yanında servis edilebilir. Gerekli Malzemeler
Yapım Aşamalarıİki renkli un kurabiyesi tarifinde kurabiye hamuru için derin bir kase tercih edilmelidir. Oda sıcaklığında yumuşamış margarin ve pudra şekeri kaseye ilave edilerek akışkan bir kıvama gelinceye kadar mikser ile çırpılır. Margarinin akışkan kıvamına getirilmesi kurabiyelerin gevrek olması ve üzerinin çatlamaması için oldukça önemlidir. Margarin iyice eriyince içerisine sıvı yağ ilave edilerek mikser ile çırpma işlemine devam edilir. Elenmiş un ve buğday nişastası karıştırma kabına eklenerek mikser kullanımı bırakılır. Bundan sonraki aşamalarda çırpma yerine yoğurma işlemi yapılmalıdır. Son olarak hamura vanilya da ilave edilerek yoğurma işlemine devam edilir. Kurabiye hamuru kulak memesi yumuşaklığında olduğunda yoğurma işlemi bırakılır. Hamur iki eşit parçaya bölünür. Yarısına kakao ilave edilerek yeniden yoğrulur. Böylece iki farklı renkte kurabiye hamurları elde edilmiş olur. Açık renk hamurlar ceviz büyüklüğünde, koyu renkli hamurlar ise fındık büyüklüğünde parçalara ayrılır. Her biri avuç içinde yoğrularak top şekline getirilir. Açık renkli hamurların üzeri hafifçe bastırılarak daha yassı olarak şekillendirilir. Koyu renkli hamurlar etrafına yapışık şekilde dizilerek un kurabiyesi hamurlarına çiçek şekli verilir. Pişirme SüreciTüm hamur parçaları için aynı işlem uygulanır. İki renkli un kurabiyesinin pişirileceği fırın tepsisinin tabanına yağlı kağıt serilir. Hazırlanan hamurlar yağlı kağıdın üzerine dizilir. Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında yaklaşık olarak 14-15 dakika kadar pişirilir. Un kurabiyesi kısa sürede piştiği için fırının derecesi çok yüksek olmamalıdır. Yüksek ısıda pişirildiğinde kurabiyenin içi çiğ kalır. O nedenle düşük ısıda pişirilmesi tavsiye edilir. Ayrıca her çeşit un kurabiyesi soğudukça kıvam bulduğu için kurabiyeler arada kontrol edilerek sertleşmeden mutlaka fırından çıkartılmalıdır. Pişirme işlemi boyunca kurabiyelerin rengi beyaz kalacaktır. O nedenle kurabiyeleri pişmedi olarak algılayıp uzun süre fırında bekletmemek gerekir. Fırından çıkarılan iki renkli un kurabiyesi içini çekmesi için oda sıcaklığında bir müddet bekletilir. Daha sonra servis tabağına alınarak sunum yapılır. Afiyet Olsun. |
Bu tarifi denedikten sonra kurabiyelerimin içi neden tam pişmedi? Ayrıca, hamuru iki farklı renge ayırırken kakao eklediğim kısım neden daha kuru oldu?
Cevap yazMerhaba Verşan,
Kurabiyelerinin içinin tam pişmemesi birkaç nedenden kaynaklanabilir. Öncelikle, fırın sıcaklığını kontrol etmeni öneririm. Fırının yeterince ısınmamış olabilir veya kurabiyeleri çok kısa sürede pişirmiş olabilirsin. Ayrıca, kurabiyelerin kalınlığı da önemli bir faktör; daha kalın kurabiyeler daha uzun sürede pişer.
Hamurun iki farklı renge ayrılması sırasında kakaolu kısmın daha kuru olmasının nedeni, kakaonun hamurun içindeki nemi emmesi olabilir. Kakaolu hamura bir miktar daha sıvı (örneğin süt veya su) ekleyerek bu sorunu çözebilirsin.
Umarım bu ipuçları yardımcı olur. Afiyet olsun!